História Crêpes

Slovo Crêpes je francúzsky výraz pre palacinku a je odvodený z latinského crispus, čo v preklade znamená "kučeravý". Prvé palacinky pripravili v Bretónsku, v severozápadnom regióne Francúzska, ktorý leží medzi anglickým kanálom na severe a Biskajským zálivom na juhu. Palacinky boli pôvodne nazývané galettes, čo znamená placky.
Okolo 12. storočia bola pohánka do Bretónska privezená z východu. Pohánka sa pestovala na pustých a skalnatých rašeliniskách a je taktiež nazývaná "Sarrasin" alebo "blé noir" (čierna múka) v dôsledku tmavého sfarbenia. Pohánka je jednou z rastlín rodiny Polygonaceae, kde zaraďujeme i rebarboru a šťaveľ. Obsahuje vysoký obsah vlákniny a je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín a taktiež obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín. Ďalšou výhodou je, že je bez lepku.
Príprava palaciniek z bielej múky sa objavila na prelome 20. storočia, kedy sa stala cenovo dostupnou. Dovtedy biela pšeničná múka bola rovnako drahá ako cukor, med alebo mäso. Palacinky z bielej múky sú tenšie ako pohánkové, ale mäkšie a to v dôsledku pridaných vajec, mlieka, masla.
Pôvodné Crêpes boli pripravované na veľkých liatinových platňach, ktoré boli vyhrievané drevom. Postupne sa začali pripravovať na varných doskách, ktoré sú teraz plynové alebo elektrické. Cesto sa rozťahuje nástrojom zvaným Rozel a prevrácajú sa špachtľou. V Bretónsku sa palacinky tradične podávajú s jablčným muštom.


http://www.moniquescrepes.com/wp-content/uploads/2012/04/old_time_crepeing3-179x300.jpg2-ho Februára sú palacinky vo Francúzsku sviatkom, známym ako Fête de la Chandeleur, Fête de la Lumière, čo môžeme preložiť ako "deň palaciniek". Nielen, že Francúzi jedia v tento deň veľa palaciniek, ale tiež trochu veštia pri ich príprave. Tradíciou je držať v ruke, ktorou píšete mince a v druhej ruke panvicu, na ktorej pečú palacinky. Otočiť a chytiť palacinku naspäť na panvicu predpovedá ako bude vaša rodina prosperovať po zvyšok roka.
Palacinky sú obľúbené nielen po celom Francúzsku, ale aj inde v Európe, kde prešli rôznymi menami a úpravami, vrátane talianskej crespelle, maďarskej palacsintas, židovské blintzes, škandinávske plattars, ruské bliny, a grécke Kreps.

Palacinky sa po stáročia vychutnávajú po celom svete a sú spestrením nášho gastronomického zážitku.

 

 

Dovoľte, aby sme vám predstavili naše ručne pripravované sladké i slané palacinky!